Het is onmogelijk om iets te schrijven op dit moment zonder het besef dat we na 2 jaar corona werkelijkheid, nu te maken hebben met een oorlog in Oekraïne. Dit heeft impact op iedereen, direct als je in Oekraïne leeft en indirect eigenlijk voor iedereen. Als mens voel je de woede en wanhoop, en we onderschatten volgens mij wat dit gaat betekenen de komende jaren. Uiteraard is dit afhankelijk van de afloop van de oorlog, maar in ieder geval zullen de sociale en economische effecten nog lang voelbaar zijn. En dat gaat veel verder dan een benzineprijs van € 2,50 per liter.

Rampen als corona en de oorlog zorgen er voor dat mensen die toch al minder kansen hadden, nu nog moeilijker hun weg kunnen vinden. Dat geldt uiteraard voor mensen die moeten vluchten en alles kwijt zijn, maar ook voor mensen die blijven. En ook voor mensen in Nederland. De snel stijgende energie kosten, de snel stijgende prijzen van goederen en voedsel, een reeds lange structurele inflatie, alles zorgt er voor dat mensen die het al moeilijk hadden, het nog moeilijker krijgen. En dat betekent dat werk en inkomen nog crucialer worden.

We weten dat als je meer geld wil verdienen, je in je vak moet groeien, of een ander vak moet gaan vinden dat beter betaalt. Daarom zijn we al 25 jaar bezig als CA-ICT om, met vele regionale en landelijke initiatieven samen, banen in de ICT aantrekkelijker te maken en bereikbaar voor in feite iedereen. Ook als je geen MBO, HBO of WO diploma kan halen. En we zien dat Techgrounds, BEE-Ideas, WINC Academy, BIT Academy, etc. erg succesvol zijn om met alternatieve en laagdrempelige curricula mensen naar ICT banen te helpen, waarbij de drempels qua geld, spullen en kennis heel laag zijn. Het gaat om pure motivatie en een zwik zweetdruppels die je succesvol kunnen maken in deze opleidingen.

En de overheid helpt, met een flink aantal subsidieregelingen die we als CA-ICT succesvol gebruiken om via vele uitvoerders mensen te helpen met loopbaanbegeleiding, keuzes voor opleidingen en de weg naar ICT-banen. Bijvoorbeeld ook met de STAP-regeling. Maar ook hier moeten we erg goed opletten. We zien dat subsidie regelingen door verschillende oorzaken soms minder effectief zijn en juist weer geschikter zijn voor mensen die al een hogere opleiding hebben of in staat zijn om kansen te grijpen. Ook de STAP-regeling, die zeer succesvol lijkt door een bijzonder groot aantal aanvragen, moeten we goed in de gaten houden. Wie vragen de STAP € 1.000 aan, zijn dat de mensen die het moeilijk hebben, lager opgeleid zijn, en echt een duwtje in de rug nodig hebben richting een hoger inkomen, of zijn dit (weer) de mensen die al een hogere opleiding hebben, snel kunnen schakelen en dus o.a. ook snel en effectief de STAP regeling kunnen aanvragen?

We pleiten als CA-ICT al langer voor het veel belangrijker maken van MBO-opleidingen en MBO-opgeleiden, die we gewoon keihard nodig hebben. En we werken zoals gezegd keihard om voor mensen die toch een wat grotere afstand tot de (ICT) arbeidsmarkt hebben, ICT banen toch mogelijk te maken. En het kan, we bewijzen dit keer op keer.

Zeker in tijden van crisis moeten we met z’n allen zorgen dat de mensen met minder kansen, die kansen gaan krijgen en door kunnen stromen naar ICT banen met betere voorwaarden. Juist nu.

Ron de Mos

Voorzitter CA-ICT