Dat zegt Michel van Schie, woordvoerder van brancheorganisatie Nederland ICT tegen NU.nl.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat steeds meer bedrijven een tekort hebben aan geschikte arbeidskrachten. Dat geldt met name voor de ICT-sector, waar 17 procent van de bedrijven last zegt te hebben van onderbezetting.

“De instroom bij ICT-opleidingen op HBO+-niveau moet hoger”, aldus Van Schie. “Wij zijn er bijvoorbeeld voorstander van om kinderen op de lagere en middelbare school al in aanraking te brengen met programmeren.”

“Niet omdat ze per se programmeur moeten worden, maar omdat ze dan door middel van computational thinking op een bepaalde manier problemen leren oplossen.” Computational thinking is een manier van denken die je kunt toepassen bij het uitvoeren van complexe taken en het oplossen van problemen. “Dat kan ook in andere sectoren, zoals de zorg of het onderwijs, van pas komen.”

Digitalisering

Van Schie merkt al geruime tijd dat ICT-bedrijven kampen met een personeelstekort. “Die tekorten zullen de komende periode alleen maar oplopen, want de vraag naar digitalisering blijft toenemen.”

Sommige bedrijven gaan al in het buitenland op zoek naar personeel, stelt Van Schie. “Tegelijkertijd trekken internationale spelers aan Nederlanders, omdat dit probleem ook in andere landen speelt.”

Als de openstaande vacatures op termijn niet worden ingevuld, voorziet Van Schie een rem op de groei van bedrijven. “Dat heeft negatieve gevolgen voor de economie in Nederland.”

Vacature-aanbod

Dat de roep om gekwalificeerd personeel het grootst is bij ICT-bedrijven, ziet CBS-woordvoerder Wilco de Jong ook terug in het vacature-aanbod. “De ICT springt eruit. Relatief gezien zijn in die sector de meeste vacatures.”

Wat verder opvalt aan de cijfers van het CBS, is dat met name bedrijven in het oosten van het land last hebben van een tekort aan geschikte arbeidskrachten. “Hoe dat komt, is speculeren.”

Bron: www.nu.nl