Ze programmeren al vanaf hun dertiende, zetten een eigen designbureau op, maken apps in Android of zijn gespecialiseerd in Linux, deze winnaars van Skills Heroes. Skills Heroes is een vakwedstrijd voor mbo’ers, met als doel om aanstormend vaktalent een podium te geven. Deze vier jonge IT-talenten gaan ons land dit najaar verdedigen op het wereldkampioenschap in Abu Dhabi.
Rens Vlemmings (19) won Skills Heroes in de categorie ICT-beheer. Vorig jaar won hij al in dezelfde categorie, toen mocht hij meedoen aan het Europees Kampioenschap. Rens werkt als zzp’er naast zijn studie Systeembeheer aan het ROC Ter AA in Gemert en is gespecialiseerd in Linux. Na zijn studie wil Rens verder leren – hij heeft zich ingeschreven voor de HBO-opleiding ICT & Business.
Rens is geen vreemde op het toneel van Skills Heroes door zijn deelname aan het Europees kampioenschap in Zweden in 2016. Het leverde hem een wildcard voor de landelijke Skills Heroes finale van 2017 op – die hij won. “Door mijn deelname aan het EK had ik een kleine voorsprong, ik wist beter wat je wel en niet moest doen. Veel mensen hebben de neiging om als ze een computeropdracht doen het papierwerk te laten liggen. Van vorig jaar wist ik dat juist dat heel belangrijk was.”
Tijdens de finale moest Rens een Linuxserver opzetten. Daar had hij dankzij zijn stage al veel ervaring mee. “Mensen verwachten dat niet van mij, omdat Linuxmensen vaak de echte computernerds zijn. Ik ben dat totaal niet. Ik ben slim en zoek veel uit. Wel hoop ik dat het Linuxgedeelte me op het wereldkampioenschap in Abu Dhabi onderscheid.” Rens moet minimaal 150 uur trainen voor zijn deelname aan het wereldkampioenschap, maar hij komt in een eigen planning op 194 uur training uit. “Ik schat mezelf altijd te laag in, ik kan meer dan ik denk.”
Of hij een grote kans maakt om wereldkampioen in zijn categorie te worden weet Rens nog niet. “De andere teams zijn natuurlijk de beste van hun land.”
Dylan Hiemstra (19) won Skills Heroes in de categorie Applicatieontwikkelaar. Dylan studeert Applicatieontwikkeling aan het ROC Friese Poort in Leeuwarden en werkt daarnaast bij Stukje Design als webdeveloper. In de toekomst wil hij apps voor mobiele telefoons produceren. Dylan wil na zijn studie een eigen bedrijfje opstarten.
Dylan hoorde tijdens een terugkomdag op school over Skills Heroes. Met vier klasgenoten nam hij deel aan de voorronde. “We moesten een website maken waarmee je de ratio van de versnellingsbak van een auto kon berekenen.” Dylan ging na de tweede ronde door naar de finale, waar hij een webshop moest opzetten. “We moesten de achterkant van de website in orde maken, zodat de eigenaar van de webshop gemakkelijk zelf dingen kon doen.”
Tijdens de finale probeerde Dylan zichzelf te onderscheiden door heel veel commentaar in zijn code te zetten. “Verder is het ook geluk denk ik, de nummer twee had drie punten minder dan ik.” Omdat er geen internationale categorie voor Applicatieontwikkelaar is mag Dylan niet meedoen aan het wereldkampioenschap van Skills Heroes in Abu Dhabi. Helemaal met lege handen staat hij na de wedstrijd echter niet. “De deelname staat goed op mijn cv en ik heb ook een studiebeurs van 2500 euro gewonnen. Zodra ik die heb gekregen wil ik me inschrijven voor een HBO ICT opleiding.”
Nu studeert Dylan nog applicatieontwikkelaar, zijn studieloopbaan begon hij op een mbo-opleiding voor IT-medewerker. “Ik was toen al heel erg bezig met programmeren en daarom heb ik die opleiding versneld gedaan.” Na het studeren wil Dylan graag een eigen bedrijf. “Maar hoe dat eruit moet zien weet ik eigenlijk nog niet.”
Ivi Bruls (18) is winnares in de categorie Grafisch Design en studeert Mediavormgeving aan het Arcus College in Sittard. Ze is haar eigen grafisch designbureau genaamd ByIvi aan het opzetten en met vrienden werkt ze aan een eigen kledingmerk: DUTCHDASH. Na haar studie wil Ivi een eigen onderneming starten.
Van de 150 leerlingen op Ivi’s school die deelnamen aan Skills Heroes mochten er twee meedoen aan de tweede ronde in Heerlen. De best acht kandidaten van die ronde namen deel aan de finale in Amsterdam. Ivi was één van de finalisten. “Voor de finale moesten we een logo, poster en huisstijl voor een winkel ontwerpen. In de huisstijl die we moesten ontwerpen heb ik geprobeerd om de afbeeldingen van de winkel terug te brengen. Ik heb echt geprobeerd om iets anders te doen dan de rest. Daarom heb ik met verschillende elementen gewerkt.”
Doordat Ivi Skills Heroes heeft gewonnen, mag ze mee naar het wereldkampioenschap in Abu Dhabi. Hoe ze zich zal onderscheiden weet ze wel. “Mijn werk heeft een eigen stijl, denk ik. Japan zal ook iets anders maken dan China: ieder land moet zich in zijn ontwerp kunnen herkennen.”
Ivi is de enige geportretteerde vrouw in deze rubriek, maar dat de IT-wereld een mannenwereld is, daarvan merkt Ivi in het dagelijks leven weinig. De man-vrouwverdeling is ongeveer 50/50 op haar opleiding. Wel vallen haar andere dingen op. “Jongens hebben vaak een andere grafische stijl dan meisjes.” Na haar studie wil Ivi graag verder leren. “Ik weet vrijwel zeker dat ik later mijn eigen onderneming wil, dus ik zoek een studie die daarop aansluit, zodat ik me zakelijk en creatief kan ontwikkelen. Ik wil later een booming bedrijf leiden.”
Sven van der Zee (17) won Skills Heroes in de categorie Webdesigner. Sven doet een mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar aan het ROC Friese Poort in Leeuwarden. Sven programmeert al vanaf zijn dertiende en ontwikkelt in zijn vrije tijd apps in Android. Hij krijgt soms ook opdrachten van bedrijven om websites of apps te bouwen. Na zijn studie wil hij graag naar het hbo.
Sven werd door een docent aangemeld voor Skills Heroes. “Ik had nog wel tijd over, want ik had niet zoveel te doen.” Voor een autoverhuurder bouwde Sven tijdens de halve finale een basiswebsite, die zo goed was dat hij door mocht naar de finale in Amsterdam. “We moesten een website voor een Skills Heroes-loterij bouwen. Ik heb me vooral in het programmeren onderscheiden, daarmee scoorde ik meer punten dan andere kandidaten. De andere kandidaten scoorden hoger op design – op dat vlak deed ik het slechter.”
Sven hoopt zijn designskills te verbeteren door zich voor het wereldkampioenschap van Skills Heroes te verdiepen in de huidige designtrends. “Wat me verder uniek maakt is dat ik de jongste deelnemer ben die mee naar Abu Dhabi mag. Hoe ik me verder kan onderscheiden weet ik niet zo goed, want er doen natuurlijk allemaal goede programmeurs mee. Sommige deelnemers zijn al anderhalf jaar aan het trainen.”
Het leukst aan programmeren vindt Sven de creativiteit die hij erin kwijt kan. “En met een app kan ik in een keer ontzettend veel mensen bereiken.” Hoe zijn toekomst eruit moet gaan zien weet hij nog niet zo goed. “Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”
Bron: AGconnect.nl