6.3 Vouchers Internationaal Ondernemen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil bedrijven helpen bij het betreden van buitenlandse exportmarkten. Dat heeft de vorm van drie 'subsidie-vouchers' (subsidiewaardebonnen). De Vouchers Internationaal Ondernemen (VIO-vouchers) zijn ook bekend onder de naam SIB-vouchers (Starters International Business).

DOELGROEP

Nederlandse MKB-ers die actief willen worden op het gebied van export of buitenlandse markten. Daarbij ligt de focus op bedrijven met weinig of geen ervaring op dit gebied (met name bedrijven die korter dan 3 jaar staan ingeschreven bij de KvK, of met een exportquotum van 25% of lager).

SOORT PROJECTEN

  • de Coachingsvoucher is bedoeld voor bedrijven die zich oriënteren op het gebied van ‘internationaal ondernemen’ en daarvoor een beroep doen op een coachingstraject van een externe deskundige. Deze coaching zal (na 3 tot 5 gesprekken) resulteren in een actieplan voor de internationaliseringsstrategie voor het bedrijf.
  • de Missievoucher is voor bedrijven die willen deelnemen aan een collectieve promotionele activiteit op een buitenlandse markt, in de vorm van een gezamenlijke handelsmissie naar een buitenlandse markt, óf een collectieve beursinzending voor een buitenlandse vakbeurs (met meerdere individuele MKB-standhouders).
  • de Kennisvoucher is voor bedrijven die een externe deskundige willen inschakelen voor vraagstukken van juridische of fiscale aard, in het kader van het (verder) positioneren van hun bedrijf op een buitenlandse markt.

SUBSIDIE

De subsidiewaarde verschilt per voucher: de Coachingsvoucher betreft een vast bedrag van € 2.400, de Missievoucher maximaal € 1.500, en de Kennisvoucher maximaal € 2.500.

AANVRAGEN

Het aanvragen van deze vouchers kan doorlopend, zolang de voorraad strekt. De regeling loopt tot 2021. Raadpleeg voor meer informatie de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).