5.5 Crowdfunding

Crowdfunding is een relatief nieuwe financieringsvorm, en een belangrijke aanvulling op bestaande financieringsvormen als subsidies, fondsen, bankleningen en informal investors. Het grote verschil: bij crowdfunding gaat het om het aantrekken van geld uit de particuliere markt (de crowd), door middel van campagnes via een bemiddelend platform (website).

DOELGROEP

Crowdfunding biedt kansen voor eigenlijk iedereen die financiering zoekt voor een project of organisatie. Er zijn op dit moment honderden crowdfunding-platforms actief, soms gericht op maatschappelijke projecten, maar steeds vaker ook op ondernemersfinanciering.

SOORT PROJECTEN

Een crowdfunding-campagne is mogelijk voor alles waarvoor financiering wordt gezocht. Steeds meer platforms richten zich op financiering voor het starten van een nieuw bedrijf, groeiplannen of voor nieuwe projecten, producten of diensten. Enkele voorbeelden zijn:

SUBSIDIE

Crowdfunding is natuurlijk geen subsidie, maar geld dat u vraagt aan de investerende crowd. Hou daarom altijd goed rekening met de motivatie van de crowd (biedt hen investeringsrendement, een gadget, korting, een uitnodiging of andere tegenprestatie). De financieringsvormen verschillen per platform, bijvoorbeeld donaties en ‘geefgeld’, maar ook investeringsgeld, leningen of aandelen.

AANVRAGEN

Een crowdfund-campagne vraagt om gedegen voorbereidingen. Belangrijk is de keuze voor een platform dat optimaal aansluit op uw plannen (elk platform heeft eigen thema’s en een crowd met eigen voorkeuren). Ook de financiële voorwaarden kunnen per platform verschillen. Vertaal uw financieringswensen naar een campagne die de crowd optimaal aanspreekt. Een goed vertrekpunt voor beginnende ‘crowdfunders’ zijn de websites www.startcrowdfunding.nl en www.crowdfunding.nl.