De afgelopen jaren is het aantal ICT’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt fors gegroeid. Een groei die, naar het zich laat aanzien, de komende jaren zal doorzetten. De verdergaande digitalisering van onze economie maakt dat er voor steeds meer mensen kansen zijn om in deze ontwikkeling een plaats te vinden.

Eind 2020 is door het CA-ICT vastgesteld dat er op de Nederlandse arbeidsmarkt 542.000 ICT’ers werkzaam zijn (https://pre-dict.nl). Een groei van 4%, iets minder als in 2019, maar wel stevig. Interessant is de toename van het aantal vrouwen. In 2019 was sprake van een groei van 17,5%, in 2020 bedraagt dit 6,5% (bijna 4 keer zo groot als de groei van het aantal mannelijke ICT’ ers in 2020). Hiermee zijn er nu 542.000 ICT’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt waarvan 100.000 vrouwen. Eindelijk lijkt de arbeidsmarkt ICT volwassen te worden, volwassen en dus inclusiever, zo hoort het.

Voor het onderwijs heeft te gelden dat nog een forse investering moet worden gedaan om het ongekend lage aantal vrouwen in ICT-opleidingen omhoog te krijgen. Hier doet zich het merkwaardige feit voor dat met name in het middelbaar beroepsonderwijs het percentage vrouwen bizar laag is (4%). Bij Hbo is dit 20% en in het wetenschappelijk onderwijs 30%. Vooral voor het MBO heeft te gelden dat dit percentage te laag is, veel te laag. En dat terwijl het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt ICT groeit. Eigenlijk is alleen op academisch niveau sprake van een redelijke man-vrouw verhouding.
Dan de opleidingen. We kennen in Nederland traditioneel de indeling MBO-HBO-Universitair. Tussen MBO en HBO zat altijd een ‘gat’. Dit ‘gat’ is opgevuld met een tweejarige opleiding, de associate degree. Een opleiding binnen het HBO die MBO’ers een kans biedt om (veelal in een werken / leren variant) een stap verder te zetten in hun ontwikkeling zonder meteen een 4-jarig opleidingstraject traject in te gaan. Overigens stroomt meer dan 50% van de MBO-ers ICT door naar het HBO.

Als CA-ICT hebben wij zo’n tien jaar lang nieuwe initiatieven gesponsord, initiatieven die de aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt versterken en passen bij de doelstellingen van CA-ICT. Eén van die initiatieven is BIT Students, dit jaar bestaat Bit Students 5 jaar.
Ik kreeg op 7 maart 2016 om 08.16 uur een berichtje (SMS) als volgt:

Goedemorgen meneer Spaninks. Ik heb uw nummer gekregen van <xxxx>, mijn naam is Marco van der Werf. Ik ben student informatica en in het kader van persoonlijke ontwikkeling hebben wij een eigen stichting opgericht. Met studenten voeren wij nu gave IT projecten uit voor betalende bedrijven. Is er een tijd waarop ik u vandaag even kort kan bellen? vriendelijk groet, Marco.

Mijn antwoord vanuit de auto was om 08.18 uur: Kan nu, Louis.

We hebben die 7de maart bijna een uur aan de telefoon gehangen, daarna nog enkele afspraken gehad, waarna uiteindelijk op 14 april 2016 BIT Students is opgericht, nu dus 5 jaar geleden. Inmiddels is de BIT Academy een begrip binnen het Middelbaar Beroepsonderwijs, na Amsterdam, Almere en Hilversum volgen Delft, Purmerend, Rotterdam, Groningen. Het aantal studenten dat via peer-to-peer learning met Jarvis in een spelachtige omgeving (gamified in modern Nederlands) een diploma haalt kruipt richting 1.000 en het eind is nog lang niet in zicht. Studenten van HBO en Universiteit geven studenten MBO les, zij zorgen voor begeleiding en werken samen aan innovatieve projecten waarbij  uiteraard wordt voldaan aan eisen de reguliere examenprogramma’s.

De studenten ‘vliegen’ door de leerstof en zijn super gemotiveerd, minder uitval, betere resultaten en klaar voor arbeidsmarkt of vervolgstudie.

Nu nog het aantal vrouwelijke deelnemers omhoog, dat gaat ook vast lukken.

Meestal hebben kunstwerken een naam, niet altijd en soms heten ze ‘zonder titel’. Op zich prima. Voor studenten van het middelbaar beroepsonderwijs geldt dat eigenlijk ook, ‘zonder titel’. Echter net zoals bij kunst zegt dit lang niet alles over waarde of kwaliteit. Die waarde wordt bepaald op de markt, de arbeidsmarkt in het geval van studenten. Ik hoop en verwacht dat we in de komende jaren gaan zien dat de vraagkant van de arbeidsmarkt (de werkgevers / opdrachtgevers) oog gaan krijgen voor deze studenten. Er zitten waarlijk pareltjes tussen waarmee volstrekt helder wordt aangetoond dat een gekwalificeerde MBO’er absoluut interessant is, ook zonder titel. En, nogmaals, ruim de helft stroomt door naar het HBO dus het MBO is een belangrijke bron voor de ontwikkeling van ICT’professionals.

Louis Spaninks
Directeur CA-ICT