Het is eigenlijk wrang als je bedenkt dat de doelstellingen van het Centrum Arbeidsmarktvraagstukken ICT (CA-ICT) waar we al bijna 25 jaar mee bezig zijn, en waar ik al weer 3 jaar onderdeel van uit maak, eigenlijk nog nooit zo belangrijk geweest is als nu. Mensen een kans geven op een mooie, gave nieuwe baan in de ICT.

We beleven allemaal deze bizarre tijd, op onze eigen wijze, en zien de enorme schade die Covid-19 toebrengt aan onze gezondheid, maatschappij en economie. We zien ook de enorme wanhoop die ontstaat, ondernemers die geen inkomen hebben, mensen die hun baan verliezen, mensen die echt moeite hebben met de beperkingen die we moeten accepteren en het algemene gevoel van onzekerheid en onbehagen.

Het doet me denken aan de ‘Circle of Influence and Control’ van Stephen Covey. Voor wie deze oefening nooit gedaan heeft, de essentie is dat je in een grote cirkel alles opschrijft waar je je zorgen over maakt. Dan maak je een kleinere cirkel en daar zet je die dingen in waar je je zorgen over maakt, maar waar je echt zelf volledig controle over hebt (en die je dus zelf kan oplossen, wellicht met wat hulp). Vervolgens teken je een cirkel tussen de twee al bestaande cirkels, en daar zet je die dingen in waar je je zorgen over maakt, die je niet volledig in je  eigen controle hebt, maar die je wel actief kan beïnvloeden (ook vaak met wat hulp).

Wat steeds blijkt is dat je veel meer invloed hebt op de dingen waar je je zorgen over maakt dan je denkt. Wat het ook brengt is dat je je realiseert dat het niet zo veel zin heeft je ongelofelijk druk te maken over de dingen waar je geen controle over hebt, en die je niet actief kan beïnvloeden. Dat kan een enorme rust brengen, en het geeft perspectief t.a.v. de zaken waar je je energie echt op kan en zou moeten richten. Bijvoorbeeld op het vinden van een nieuwe baan, omdat je geen controle had over, of voldoende invloed had op, de omstandigheden die er voor gezorgd hebben dat je je baan bent kwijtgeraakt of gaat kwijt raken.

Wat wij als CA-ICT ontdekt hebben door onderzoek dat we doen met de universiteit van Tilburg, is dat er veel meer kansen zijn op de arbeidsmarkt voor alle bijna 9 miljoen werkenden in Nederland, dan algemeen wordt aangenomen. En dat 60% van die kansen in andere sectoren ligt dan waar iemand nu werkt. Als we kijken naar de ontwikkeling van beroepen, dan zal het geen verassing zijn dat de groei beroepen vooral in de hoek liggen van techniek en ICT.

We zien heel veel voorbeelden van mensen die op zoek moeten of willen naar een nieuwe baan, en worstelen met onzekerheid en het gebrek van informatie. Wat zou ik dan kunnen met mijn opleiding, vaardigheden en ervaring, en waar kan ik dan terecht om daar inzicht in te krijgen. Als ze de energie hebben om hun kansen op ander werk te vergroten, en beseffen dat het volgen van opleidingen en het blijven leren iets is dat vaak in de eigen controle cirkel zit, of in ieder geval flink te beïnvloeden is, dan blijft de vraag wat dan de nieuwe vaardigheden en kennis is die ze op moeten gaan doen om de vele kansen echt te kunnen grijpen.

Om hierin te kunnen helpen, hebben we gebouwd aan een overstapberoepen inspiratie-omgeving, die te vinden is in ons expertisecentrum pr-eDICT. In deze omgeving kan je je huidige professie en opleiding invoeren, en je krijgt dan meteen een overzicht van de groei beroepen in de ICT waar je voor in aanmerking kan komen. Tevens kan je meteen een gap analyse doen t.a.v. de vaardigheden die je hebt opgedaan in je eigen beroep en de vaardigheden die nodig zijn in het potentiële nieuwe ICT beroep.

Wij willen je graag ideeën geven, inspiratie. Een ICT beroep ligt vaak veel dichter bij dan je zou denken. Zeker de nieuwe niet-technische ICT beroepen in de gebieden als Data, User/Client Experience, e-Commerce/Marketing, etc. sluiten soms verassend goed aan.

Ik zou zeggen: ‘check it out’ en ga aan de slag ! Met alle gerichte energie die je vrij kan maken, door de zaken waar je echt geen controle op of invloed over hebt los te laten. Wat zou het gaaf zijn als ik je zou kunnen verwelkomen in de prachtige wereld van ICT !

 

Ron de Mos

Voorzitter CA-ICT