Bizarre tijden. Corona (over)heerst alles wat we doen, denken en zeggen. Gedwongen en gekozen quarantaine, gemis aan contact met geliefden, eenzaamheid, scholen dicht, ziekte, doden. Bizarre tijden.

Het belangrijkste nu is dan ook dat we beseffen hoe belangrijk het is dat we elkaar vasthouden en lief hebben. Gelukkig zijn er ontzettend veel prachtige voorbeelden van helden, creatieve initiatieven en inzet van mensen voor anderen. En daar hou ik me aan vast.

Ineens leven, leren en werken we (hoofdzakelijk) thuis, en zijn we verbonden met elkaar via de elektronische snelweg, en gebruiken we alle ‘rijbanen’ met geluid, beeld, streaming en community tools als Google Hangout, Microsoft Teams, Business Skype en Webex. Een stress test op onze digitale infrastructuur, en we zien gelukkig dat die robuust genoeg is.

We praten al lang over de effecten van de digitalisering op onze maatschappij en economie. En we beleven nu in extreme vorm wat dit betekent. Het koopgedrag van consumenten schuift versneld op naar online. Er zijn bedrijven die het ineens ontzettend moeilijk hebben en er zijn bedrijven die de vraag niet aan kunnen; een razendsnelle verschuiving.

Nu wordt duidelijk hoe sterk een bedrijf is, of de ondernemer buffers heeft opgebouwd, hoe divers het aanbod is, hoe snel er geschakeld kan worden naar online zakendoen, of er verstandig geïnvesteerd is in ICT, hoe creatief er wordt gekeken naar nieuwe wegen om toch te kunnen leveren. Het is te vroeg om te zeggen of er een ‘shake out’ zal komen, maar het is wel al duidelijk dat post-Corona er een veranderd landschap zal zijn. Privé en zakelijk.

En er is nog iets duidelijk, en dat is dat er wederom aangetoond wordt dat ICT en digitalisering volledig is doorgedrongen in onze maatschappij en economie, en dat dit alleen maar meer wordt.

CA-ICT is al heel lang bezig met beleid om de vraag en aanbod van ICT professionals zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen, kwantitatief en kwalitatief, en zal dat blijven doen. We geloven dat ICT beroepen en de effecten van digitalisering op niet-ICT beroepen toenemend kansen biedt aan de (bijna 9 miljoen) werkenden en mensen die een uitdagende (nieuwe) baan zoeken.

En wie wil weten hoe het echt zit met (de kansen op) de arbeidsmarkt voor ICT’ers: we hebben net de 2019 cijfers in ons expertisecentrum pr-eDICT geladen, kijk maar op https://pr-edict.nl/algemeen-pr-edict

Bizarre tijden, maar ook grote kansen !