We moeten demarreren en ons het snot voor de ogen fietsen!

De kwantitatieve en kwalitatieve gap tussen vraag – en aanbod van ICT professionals wordt groter. We zien dit aan onze keiharde cijfers op het CA-ICT Expertise centrum dashboard. Huh….is er dan niks gebeurd de afgelopen jaren ? Vanuit de overheid, de bedrijven en scholen in Nederland, alle belangengroepen die zich bezig houden met de arbeidsmarkt voor ICT professionals ? Tuurlijk wel, er is keihard gewerkt, er zijn subsidies verstrekt, er is een Human Capital Agenda (HCA) voor Nederland gemaakt, er zijn kongsi’s gevormd in de regio’s tussen scholen, bedrijven en gemeentes, en er zijn hele mooie resultaten gehaald. Het aantal studenten dat voor ICT opleidingen kiest is structureel gestegen. WO het snelst, HBO flink en MBO voorzichtig. Alleen wat we zien is dat ondanks al deze maatregelen er geen structurele verkleining van de gap plaats vindt.

Moet de ICT branche dit dan niet oplossen. Eh, ja tuurlijk, maar als 70% van alle ICT Professionals niet meer in de ICT branche werken, maar in andere sectoren, dan kan de branche dit niet alleen.

CA-ICT heeft dan ook het Deltaplan ICT gemaakt en het levenslicht laten zien op het Jaarcongres ECP, en we vinden echt dat het nu tijd is voor de genoemde demarrage door een injectie van €222 Miljoen. En dat kan alleen door integraal samen te werken. En structureel met elkaar de duurzame inzetbaarheid van onze ICT professionals te verhogen, de instroom in ons mooie vak te vergroten en ook slim de doorstroom in de steeds veranderende ICT professies te versnellen.

Dus, even een tandje bijschakelen en op de pedalen !

Ron de Mos
Voorzitter CA-ICT