Dat blockchain, IoT en datascience interessante technologieën zijn, is geen nieuws. Dat ze ook in de zorg en mobiliteit toepasbaar zijn bewezen 19 studenten afgelopen maandag tijdens de presentaties van de resultaten van Q1-2 2018 van het ICT Lab Utrecht.

Vaccinatie registratie met Blockchain
Het vaccinatieboekje, het boekje waarin reizigersvaccinaties geregistreerd worden, is broodnodig aan vernieuwing toe. Er is geen regie over de gegevens die momenteel worden opgenomen. Dit werkt een versnipperde aanpak, foute registratie en fraude in de hand. Bovendien heb je een flink probleem als je je boekje kwijtraakt (en dat gebeurt nog wel eens…).

Wanneer het vaccinatieboekje gedigitaliseerd zou worden, kan de samenstelling van gegevens die worden opgenomen worden gecontroleerd. Tevens biedt digitalisering mogelijkheden om gebruikers van het boekje te registeren en autoriseren. Blockchain biedt als meerwaarde dat er geen centrale partij dient te worden vertrouwd die de gegevens bewaakt (en kan wijzigen).

Ana, Joris, Karim, Lex en Timo verkenden mogelijkheden voor digitalisering van het vaccinatieboekje met inzet van blockchain. De resultaten van hun demo die zij maandag live presenteerden zijn zo veelbelovend dat zij zich vanaf september een halfjaar dedicated zullen wijden aan bouw van een werkende en geteste applicatie.

Big Data in de zorg
Er zijn bakken open data beschikbaar over zorgkosten, maar kun je hier ook echt iets mee? Hoe meer data hoe beter zou je denken, maar de bruikbaarheid van data is sterk afhankelijk van de onderlinge koppelbaarheid.

Bram, Christiaan, Koshin, Steven en Thijs onderzochten hoe je zorgdata kunt benutten om zogenoemde brandhaarden te identificeren. Zij brachten een bak data terug tot een dataset waarin data aan elkaar werd gekoppeld. Vervolgens reduceerden zij deze ‘gatenkaas’ aan data tot een mooi gevulde excelsheet waarin een groot aantal indicatoren per gemeenten tegen elkaar wordt uitgezet. Deze data gebruikten zij om de bruikbaarheid van modellen te toetsen door verschillende machine-learning aanpakken hierop los te laten.

 Slimme waakzone
Er zijn weinig landen ter wereld waar net als in Nederland de meeste fietssloten meer waard zijn dan de fiets zelf. Ondanks deze dikke kettingsloten kent Nederland een fietsendiefstalprobleem. Er worden naar schatting 450.000 fietsen per jaar gestolen. De gemeente Utrecht kijkt nu of IoT in combinatie met RFID-tags gebruikt kan worden om fietsendiefstal terug te dringen. Het concept werkt als volgt: er worden 2 RFID-tags aan de fiets gemonteerd en 1 RFID-tag aan de sleutelbos. Bij een fietsenstalling wordt een UHF-RFID lezer geplaatst, vergelijkbaar met de poortjes om treinstations maar dan met een hoger vermogen.  Op het moment dat een persoon zijn fiets stalt dan registreert de lezer de drie RFID-tags. Na het stallen van de fiets blijven er twee zenders achter (op de fiets) en verlaat één zender (aan de sleutelbos) de zone. Het systeem registreert dit dan als een persoon die zijn fiets op slot heeft gezet en wegloopt. Deze data wordt vervolgens via het LoRa-netwerk naar de cloud verstuurd. Als vervolgens de twee zenders zonder de derde zender de zone verlaten is dit een indicatie dat de fiets wordt gestolen. Echter, er zijn nog een hoop vragen bij dit concept. Wat is het bereik van de UHF-RFID lezer? En is LoRa een geschikte technologie om de data te versturen? Hoe kunnen de RFID-tags het beste aan de fiets worden bevestigd? Wat zijn mogelijke storingsfactoren voor het uitlezen van de RFID-tags?

Ter beantwoording van deze vragen bouwden Anton, Armand, Leon en Wessel een testopstelling aan het Hooghiemstraplein in Utrecht.

VRIs en fietsdata
Fietslussen in de weg zijn neergelegd om te communiceren met stoplichten: wanneer er een fietser overheen rijdt ‘weet’ het stoplicht dat het zin heeft om op groen te springen. Een mooie bijkomstigheid, je kunt deze lussen gebruiken om het aantal fietsers dat hier overheen rijdt te tellen. Dat gaat niet altijd even nauwkeurig, een deel van de fietsers wordt gemist. Hoe kunnen deze lussen worden geijkt zodat ze wel nauwkeurig meten?

Daan, Jawad, Rami, Steven en Younes onderzochten patronen in VRI-data van fietsers in de Utrechtse binnenstad. Zij ontdekten dat bepaalde verschillen tussen tellingen van lussen een goede voorspeller zijn van ‘drukte’(fietsfiles en opstoppingen). Op die manier is ijking van lussen voor het meten van effecten van bepaalde infrastructuurwijzingen niet direct noodzakelijk.

Bron: Dialogic