Lisanne Brons (Technical Sales Manager bij Microsoft) en Sophie Kuijt (Consumer Industry Architect bij IBM) hebben de ‘Diversity in IT Ambassador Awards 2018’ gewonnen. Deze prijs van het Platform Diversiteit in IT is ingesteld om vrouwelijke IT-professionals te eren die nadrukkelijk de missie van het Platform om meer diversiteit in de IT te krijgen ondersteunen.
Lisanne en Sophie ontvingen de awards uit handen van Jacqueline Prins, directeur emancipatie van het Ministerie van OCW tijdens de conferentie ‘Let’s close the Digital Gender Gap’. Namens de jury prees zij Lisanne en Sophie afzonderlijk voor de activiteiten die zij ondernemen om jonge meisjes te inspireren. Beiden vertellen over hun werk in de nieuwe voorlichtingsbrochure voor havo/vwo-meisjes ‘Dit Doe Ik in IT’.
In Nederland is slechts 10% vrouwen werkzaam in de IT. Het is noodzakelijk, om kwantitatieve en kwalitatieve redenen, dat meer meisjes en vrouwen de keuze maken om te studeren en werken in de IT. Onderzoeker Konstantina Davaki benadrukte in haar keynote dat bedrijven zich daarnaast ook meer moeten inspannen om vrouwelijke IT-professionals te behouden voor de sector. Jaarlijks lijdt de Europese economie een productieverlies van 16,2 miljard euro doordat vrouwen de IT-sector verlaten, toont haar recente onderzoek in opdracht van het Europese Parlement.

Tijdens de conferentie werd daarom de landelijke campagne #NietGenoeg #WomeninIT gelanceerd. Want slechts 10% vrouwen die werkzaam zijn in de IT is absoluut niet genoeg!

Vrouwelijke IT-professionals van veel grote bedrijven hebben zich aangesloten bij het initiatief om zelf actief contact te onderhouden met meisjes uit het voortgezet onderwijs. Al tijdens de conferentie zijn tientallen meisjes gekoppeld aan ‘buddy’s’ die hen wegwijs gaan maken in de IT door hen uit te nodigen op hun werk, te helpen bij hun profielwerkstuk of in hun klas te komen vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied.
Het Platform Diversiteit in IT is een samenwerking tussen vrouwelijke professionals van IBM, Oracle, Microsoft, Cisco, Lenovo en VHTO.