UWV, Tempo Team en ITPH Academy ronden tweede traject af

Uitkeringsinstantie UWV, uitzendbureau Tempo Team en it-opleider ITPH Academy hebben twaalf werkzoekenden vanuit een ww- of bijstandsuitkering uit de regio Haaglanden omgeschoold tot C#-programmeur. Elf daarvan hebben een baan gevonden bij onder meer het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en softwareleveranciers in de regio.

Het omscholingstraject is ontwikkelt door het samenwerkingsverband RPA Haaglanden, de Stichting CA-ICT en vertegenwoordigers van de arbeidsmarktregio’s Haaglanden en Zuid-Holland Centraal. Binnen de samenwerking waren UWV en Tempo Team verantwoordelijk voor het vinden van de werkgevers. ITPH Academy bood de scholing.

Dit is het tweede omscholingstraject voor de organisaties. Eerder werden softwareprogrammeurs omgeschoold tot Java-developers. Dit was echter moeilijk te bemiddelen, aangezien de deelnemers iets heel anders moeten leren. ‘Daarom hebben we nu gekozen om niet-ict’ers om te scholen. Het gaat om werkzoekenden vanuit een ww- of bijstandsuitkering die affiniteit met ict hebben, bijvoorbeeld met een beta-vooropleiding’, vertelt Bas Kelder, projectleider bij ITPH Academy.

Voortraject
Deze opzet heeft volgens Kelder goed gewerkt: ‘Dat komt voornamelijk door het voortraject waarbij werkzoekenden al vóór de opleiding worden geselecteerd en in contact worden gebracht met werkgevers die op zoek zijn naar geschikte kandidaten. Het mes snijdt aan twee kanten: mensen die lastig aan het werk komen hebben de beste kans op een baan, en werkgevers die belangrijke vacatures in de it niet vervuld kunnen krijgen, hebben op korte termijn precies de specialisten die ze dringend nodig hebben.’

In april 2017 zijn zestig kandidaten uitgenodigd voor een bijeenkomst over dit scholingstraject in softwareontwikkeling (Microsoft, .Net en C#). Dat resulteerde in veertig aanmeldingen. Zij moesten zichzelf presenteren aan de geïnteresseerde bedrijven. Op basis daarvan zijn twintig kandidaten doorgestroomd naar een it-assessment, waarna twaalf kandidaten na de zomer met de opleiding zijn gestart. In januari 2018 is de opleiding afgerond. Zij beschikken volgens ITPH Academy over certificaten ‘die voldoen aan alle eisen vanuit het bedrijfsleven’.

Werkgevers
Inmiddels hebben elf deelnemers een baan gevonden bij onder meer het Centraal Administratie Kantoor (CAK), it-consultant Cavero uit Rijswijk, softwarebedrijven QDelft (Delft), Freepack Software (Alphen aan den Rijn) en Soratus (Bunschoten) en CSmart, een maritieme opleider in Almere.

Bron: Computable