De talent gap op het gebied van cyber security blijft groeien. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Capgemini. Daarbij groeit ook de impact van het gebrek aan voldoende goed geschoold cyber securitytalent doordat cybercriminaliteit een steeds grotere belemmering vormt door de verdere digitalisering van de economie.
Het onderzoek van Capgemini focuste zich op de tien meest gevraagde digitale competenties. Van de tien competenties is het gat tussen de vraag naar professionals, en de aanwezige competente professionals binnen de eigen organisatie, op het gebied van cyber security, het grootst.

Meer dan de helft van de 1.200 ondervraagde senior leidinggevenden en eerstelijnsmedewerkers gaf aan te verwachten dat de talent gap de komende drie jaar nog verder zal groeien. De experts van Capgemini concluderen daarbij dat de economische gevolgen van de talent gap exponentieel zal toenemen door de verdere digitalisering van de economie en de groeiende impact van cybercriminaliteit.
Uit de rapportage blijkt dat het percentage cyber securitytalent onder ICT’ers in Nederland en Zweden van de negen onderzochte landen het laagst is: zes procent in Zweden en acht procent in Nederland. De Verenigde Staten en India voeren de lijst aan, daar richt zestien procent van alle professionals zich op cyber security.
Cyber Security Estafette
Het opleidingsfonds voor de arbeidsmarkt CA ICT zet zich al langer in om de talent gap op het gebied van cyber security in Nederland aan te pakken. Zo stond in 2017 de landelijke campagne Geef IT Door in het teken van de Cyber Security Estafette. Een vijftal cyber security experts gaven een week lang gastlessen om scholieren te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cyber security specialist. Het startschot van de Cyber Security Estafette werd gegeven door niemand minder dan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Klaas Dijkhoff.


Bron foto: Capgemini