Zeer krappe arbeidsmarkt in midden- en zuidwest-Nederland.
De ICT-arbeidsmarkt is nog altijd krap, maar de regionale verschillen zijn groot. Met name in de regio’s groot-Amsterdam, Utrecht, Brabant en Zeeland is de arbeidsmarkt voor IT’ers zeer krap, terwijl er ook 2 regio’s zijn waar de spanning op de arbeidsmarkt gemiddeld is.
Dat blijkt gegevens van UWV, opgevraagd door AG Connect. De meest recent beschikbare kaart van de spanning op de ICT-arbeidsmarkt is van het derde kwartaal van 2017. De spanningsindicator wordt sinds oktober 2012 berekend door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal kortdurende WW’ers.
Nòg grotere wervingsproblemen
Op basis van het meest recente kwartaaloverzicht meldt UWV dat de ICT-arbeidsmarkt krap is. In midden/Zuid-West Nederland is de arbeidsmarkt voor IT-professionals vaak zelfs zeer krap. “Dat wil zeggen dat werkgevers hier dus nòg grotere wervingsproblemen ervaren dan gemiddeld voor ICT-personeel”, licht Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur bij UWV toe.
Onlangs berichtte AG Connect al op basis van data van Indeed dat ICT-vacatures het lastigst zijn te vervullen in Amsterdam. Werkgevers in onze hoofdstad moeten alle registers open trekken om ICT-vacatures ingevuld te krijgen.
Vandaag bleek uit andere gegevens van UWV dat er nog altijd bijna 7000 WW-uitkeringen worden verstrekt aan ICT’ers.
Opvallend is dat slechts in 2 arbeidsmarktregio’s de spanning ‘gemiddeld’ is, in alle andere regio’s is de arbeidsmarkt voor ICT’ers krap of zelfs zeer krap. De regio’s met de laagste spanning zijn twee regio’s boven Groot-Amsterdam. Dit kan volgens Kalkhoven verklaard worden doordat IT-professionals die in die regio wonen op en neer pendelen naar Amsterdam, waar veel werkgelegenheid is voor ICT’ers.
Liever buiten de randstad
Overigens wil lang niet iedere IT’er in de randstad wonen en werken. Zo liet Jos uit Maastricht ons onlangs weten dat hij er tot zijn spijt achter was gekomen dat de overheid vrijwel uitsluitend nieuwe ICT-kantoren in Amsterdam en Den Haag opent of onderhoudt. “Prachtige steden en aardige mensen daar, maar om te verhuizen zijn de lonen in de randstad echt veel te laag, dan blijf ik toch maar liever over de grens in Duitsland of België werken.”
Lezer Chris doet de suggestie aan bedrijven die softwareontwikkelaars kunnen gebruiken eens een vestiging buiten Amsterdam te openen. “Er is potentieel genoeg in andere gebieden van Nederland. Near-shoring naar Drenthe, Groningen of Brabant levert volgens mij ook loyale medewerkers op. Ikzelf reageer niet op banen in Amsterdam omdat ik de reistijd wil beperken.” Jochem is het met hem eens: “Ik ken genoeg ontwikkelaars die wel een andere baan zouden willen; maar nog niet dood gevonden willen worden in de randstad…”
Spanningsindicator
De Spanningsindicator Arbeidsmarkt geeft de spanning weer tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. De indicator wordt berekend door het aantal openstaande vacatures (bron: Jobfeed van TextKernel) te delen door het aantal personen met een WW-uitkering met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar.
De Spanningsindicator Arbeidsmarkt kan een getal geven tussen 0 en oneindig. Hoe hoger het getal, hoe hoger de spanning op de arbeidsmarkt voor werkgevers. Bij een indicator van 0 is de arbeidsmarkt zeer ruim, want er zijn geen openstaande vacatures en wel kortdurend werklozen. Bij veel openstaande vacatures ten opzichte van het aantal kortdurend werklozen is de arbeidsmarkt zeer krap. Er wordt uitgegaan van een indeling in vijf categorieën: zeer ruim, ruim, gemiddeld, krap en zeer krap:
• 0 tot 0,25: zeer ruim
• 0,25 tot 0,67: ruim
• 0,67 tot 1,5: gemiddeld
• 1,5 tot 4,0: krap
• 4,0 of meer: zeer krap
Bron: AGConnect