Een zevental studenten heeft op 7 februari het certificaat ‘Succesvolle deelname ICT Lab’ in ontvangst genomen. De studenten hebben de afgelopen zes maanden gewerkt aan drie verschillende projecten gericht op de verdere digitale ontwikkeling van de regio Utrecht.

ICT Lab Utrecht is een innovatieve leer- en werkplek waar mbo-studenten ICT kennis maken met slimme ICT-toepassingen die buiten de grenzen van de ’traditionele’ ICT-sector treden. Het ICT Lab Utrecht draagt bij aan de missie van CA-ICT voor het creëren van een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Binnen het ICT Lab Utrecht, dat naast CA-ICT ook bijgestaan wordt door de Economic Board Utrecht en de provincie Utrecht, vindt die aansluiting plaats door de uitdagingen van vandaag naar de ICT’er van morgen te brengen.
Hieronder worden de projecten omschreven waar de studenten aan hebben gewerkt het afgelopen half jaar.
ShopEase brengt de online winkelbeleving in de binnenstad
Online shoppen kent diverse voordelen ten opzichte van het reguliere winkelen; je hoeft niet rond te lappen met tassen vol aankopen en wachten voor de kassa behoort ook tot de verleden tijd. Er kleven ook nadelen aan online shoppen: hoe vaak heb je niet iets online besteld en teruggestuurd omdat het in het echt toch niet zo mooi was als op de foto van de webshop? Bovendien is online winkelen ook niet zo gezellig als een middagje shoppen met je vrienden. De ShopEase applicatie biedt shoppers het beste van twee werelden.
Julian, Ferry en Peter ontwikkelden de ShopEase webapplicatie door tot een smartphone app. Door middel van een QR-code en barcodescanner kunnen klanten eenvoudig producten in de winkel toevoegen aan een online winkelmandje. Een eerste verkenning onder winkeliers gaf een beeld van interesse onder winkeliers: een aantal winkeliers zit te springen om een webshop maar hebben simpelweg niet de tijd/middelen om er een te starten.
ShopEase kan als ‘white label’ webshop het platform bieden dat winkeliers een stap verder de online wereld in helpt.
Hoe schoon is jouw code?
Met de SCRUM-methode wordt er in korte sprints (van enkele weken) aan losse deelproducten gewerkt. Het voordeel van deze methode is dat er snel resultaat wordt geboekt. Het gevaar is echter dan er niet gereflecteerd wordt op de ontwikkelde deelproducten en gekeken wordt of er verbeteringen mogelijk zijn. Luuk en Bas hebben dit semester gewerkt aan het herstructureren, opschonen en documenteren van de code achter het verkeersdata-dashboard. Zij hebben eveneens de hosting van het dashboard onder de loep genomen. Het resultaat mocht er zijn: een stabiel werkende webapplicatie die vraagt om een koppeling met nog meer verkeersdata van gemeenten.
De oplossing voor mensen die vergaderzalen reserveren maar niet komen opdagen
Marvin, Ingmar en Zakaria hebben de afgelopen periode gewerkt aan een prototype waarmee de bezetting van vergaderzalen in kaart kan worden gebracht. De opdracht kwam van de gemeente Utrecht, waar vergaderzalen wel worden gereserveerd maar mensen soms niet komen opdagen. Voor het prototype wordt een bewegingssensor gebruikt die een melding geeft of ruimte bezet is. Gecombineerd met de gegevens uit het reserveringssysteem kan zo worden gesignaleerd welke zalen nu daadwerkelijk bezet zijn, onafhankelijk van of ze wel of niet gereserveerd zijn.

Het meten van beweging is de studenten gelukt maar het communiceren van de data naar de webservers bleek een flinke uitdaging te zijn. Deze uitdagingen deed niet alleen een beroep op de conceptuele vermogens van de studenten maar ook op hun soldeer- en programmeerskills. Volgende week mogen we tien hbo-studenten ICT van de Hogeschool Utrecht verwelkomen. Vanuit samenwerking met de gemeente Utrecht verwachten we een aantal leuke projecten te mogen uitvoeren binnen het thema ‘fietsen in de stad’. Innovatieve thema’s als IoT, smart city en big data spelen een centrale rol in deze projecten.