De Hogeschool Utrecht (HU) en Cloud IT Academy, een stichting van bedrijven en brancheorganisaties uit de cloudindustrie, starten in september dit jaar met een duale hbo-opleiding tot cloud engineer. Studenten werken drie dagen per week bij een it-bedrijf en volgen twee dagen per week colleges aan de hogeschool. Na een vierjarig studietraject treden de studenten volledig in dienst bij hun werkgever.

De opleiding tot Cloud Engineering is gebaseerd op de hbo-opleiding System Network & Cloud Engineering van de Hogeschool Utrecht. De hogeschool is verantwoordelijk voor het curriculum. Studenten volgen twee dagen per week lessen.

Cloud IT Academy verzorgt de werkgevers, waar de studenten drie dagen per week aan de slag gaan. De stichting zegt dat zo’n dertig bedrijven zich de afgelopen maanden bij de opleiding aansloten als werkgever. Dat is goed voor zo’n vijftig duale leer- en werkplekken.

De werkgevers betalen de student tijdens de studie salaris en vergoeden de studiekosten als de student een jaar succesvol afrondt. De studie is op hbo-niveau. Na vier jaar mogen alumni zich Bachelor of Science (BSc) noemen. Zij treden dan volledig in dienst bij hun werkgever.

‘Als Hogeschool zijn wij verantwoordelijk voor het curriculum, maar niet alles is dichtgetimmerd. In het duale model kan een bedrijf bijvoorbeeld samen met de student onderzoek doen in een bepaalde richting. Verder kunnen studenten beloond worden voor extra-curriculaire projecten en worden ze ook aangemoedigd om op die manier meer inhoud aan hun studie te geven‘, aldus Michel Dingarten waarnemend directeur Instituut voor ICT bij Hogeschool Utrecht.

De eerste groep studenten gaat in september 2018 aan de slag bij de werkgevers.

Foto: Frantisek Gela / Shutterstock.com