In 2017 hebben CA-ICT, CGI en Global Knowledge 6 IT Talent Grants ter beschikking gesteld in de vorm van een studiebeurs ter waarde van €2.500. Loket MBO ICT volgt de winnaars om verslag te doen van hoe zij hun ICT-talent verder ontwikkelen. Vandaag vragen we aan Hilde Weerts hoe het met haar gaat.
Kun je je kort even voorstellen?

Ik ben Hilde Weerts. Ik volg de master Data Science in Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na het afronden van de bachelor Technische Bedrijfskunde besloot ik over te stappen naar Data Science. Het mooie aan dit vakgebied vind ik dat de ontwikkelingen erg snel gaan. Zo is er altijd iets nieuws te leren. De toepassingen zijn oneindig; van high tech giganten, tot innovatieve startups en goede doelen. Daar word ik enthousiast van.

Beschrijf kort de belangrijkste activiteiten m.b.t. scholing of werkervaring gedurende de afgelopen periode

Sinds het in ontvangst nemen van de award, ben ik voornamelijk bezig geweest met het afronden van de laatste vakken van mijn master. Deze zijn gerelateerd aan algoritmes, information retrieval, visualisatie en process mining. Daarnaast heb ik de afgelopen periode gewerkt aan de voorbereidingen voor mijn afstudeerproject. Ik wil graag afstuderen met een project gerelateerd aan responsible data mining. Dit is een opkomend veld gericht op rechtvaardigheid en transparantie binnen data mining. Zo heb ik een klein onderzoekje gedaan naar hoe we in de toekomst discriminatie van algoritmes kunnen meten en voorkomen. Wat me ook treft is hoe technologie impact kan hebben op mens en maatschappij.

Welk ICT-nieuws m.b.t. innovaties, nieuwe producten of trends heeft jou het meest getroffen?

Hoewel ik al vaak van blockchain had gehoord, ben ik hier pas na het ECP-jaarcongres wat dieper ingedoken. Zo heb ik een presentatie van de CTO van TNO bijgewoond over blockchain. Als ik hem moet geloven, gaat deze technologie onze wereld misschien net zo veel veranderen als het internet. Ik ben heel benieuwd in hoeverre blockchain de verwachtingen waar gaat maken.

Welke plannen heb je voor de volgende 6 maanden?

Ik ben Global Knowledge heel dankbaar voor het ter beschikking stellen van de beurs. Die geeft mij de mogelijkheid om mijn droom te verwezenlijken: onderzoek doen aan een gerenommeerde universiteit in de Verenigde Staten. 29 januari is het zo ver, dan vlieg ik naar New York. Ik ga hier een onderzoeksstage doen van 3 maanden bij het Data Science Institute van Columbia University. Dit onderzoek is gerelateerd aan automated machine learning. Ik heb er ontzettend veel zin. Ik ga me daar bezighouden met het vinden van goede ‘standaard’ instellingen voor machine learning algoritmes.