In 2017 hebben CA-ICT, CGI en Global Knowledge 6 IT Talent Grants ter beschikking gesteld in de vorm van een studiebeurs ter waarde van €2.500. Loket MBO ICT volgt de winnaars om verslag te doen van hoe zij hun ICT-talent verder ontwikkelen. Vandaag vragen we aan Heiko van der Heijden hoe het met hem gaat.

Kun je je kort even voorstellen?
Mijn naam is Heiko van der Heijden en ik doe de opleiding Informatica op NHL Hogeschool te Leeuwarden. Ik ben op dit moment aan het afstuderen bij de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben C++, GNU/Linux programmeur en onderzoeker voor ALICE Collaboration.

Welke diploma’s en/of certificaten heb je de afgelopen periode behaald?
Op dit moment ben ik aan het afstuderen. Deze maand verdedig ik mijn afstudeeropdracht. Ik heb een load balancer voor de ALICE detector ontwikkeld. Dit is een 10.000 ton detector aan de Large Hadron Collider (deeltjesversneller) op het CERN. Daarnaast heb ik X-Honours gevorderd behaald en ben ik een van de winnaars van een IBM Bluemix Award Hackatrain. Deze prijs heb ik gewonnen door samen met twee collega’s het concept voor een sociale app voor in de trein te bedenken. Naast een minor in quantum computers heb ik ook een minor in ondernemerschap gedaan.

Omdat ik al veel technische skills in de emulator kwijt kon, heb ik besloten om een stichting voor mijn minor ondernemen op te zetten voor een maatjesprogramma voor ouderen. Hiervoor heb ik een ondernemingsplan opgesteld en onderzoek gedaan. Zodat ik sociaal en qua maatschappelijk bewustzijn ook kan groeien.

Welk ICT-nieuws m.b.t. innovaties, nieuwe producten of trends heeft jou recentelijk het meest getroffen?
Spectre en Meltdown. Toen ik opeens een melding kreeg dat mijn GNU/Linux virtual machines langzamer zouden worden, heb ik toch maar eens uitgezocht er aan de hand was. Ook heb ik weer MacOS geïnstalleerd na een jaar Fedora te hebben gebruikt, om te kijken of alles nog werkt. Programmeren in Metal is toch best wel gaaf.

Wat zijn je plannen voor de komende maanden?
Na het behalen van mijn diploma, ga ik aan de slag als Docent Informatica bij de Hogeschool van Amsterdam. Tevens ga ik een nieuwe minor opzetten op het gebied van wetenschappelijke software. Ook ga ik meedoen aan de Global Game Jam. Mijn studiebeurs ga ik tevens gebruiken voor het behalen van RHCE (Red Hat Certified Engineer).