Tien studenten van het ICT College Nieuwegein en vijf studenten van de Hogeschool Utrecht namen op maandag 3 juli 2017 het certificaat “Deelname ICT Lab” in ontvangst. Zij verdienden dit door het afgelopen half jaar de leergang “producerend leren” te volgen bij ICT Lab Utrecht. De studenten werkten er samen aan praktijkopdrachten van echte klanten. Ook volgden zij Masterclasses Internet of Things en Scrum.

Eindpresentatie en demo
De derde lichting studenten van ICT Lab Utrecht heeft de periode afgesloten met een eindpresentatie. In het bijzijn van diverse opdrachtgevers en financiers presenteerden de studenten de prototypen van hun netwerk, dashboard, website of app.

Projecten Smart Cities
De studenten werkten in groepen aan vier projecten op het gebied van Smart Cities en Internet of Things. Dit resulteerde in de app “ShopEase” waarmee de winkelbeleving behouden blijft maar logistieke problemen in de stad worden opgelost. Verder kunnen gemeenten verkeersstromen monitoren in een dashboard. Inwoners van gemeenten kunnen een verbetering of overlast melden in de app “Carto”. Tenslotte is er een LoRa gateway gebouwd en is daarvoor een toepassing met een vochtsensor getest.

Onder de indruk
De aanwezigen: vertegenwoordigers van ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht, Dialogic, Economic Board Utrecht, CA-ICT en de gemeente Utrecht en Velsen, waren onder de indruk van de behaalde resultaten. Pieter Ouwerkerk van de Gemeente Velsen sprak zijn lof uit voor de Carto-app, dashboard en API. De studenten hebben hier een vrijwel gebruiksklaar product opgeleverd dat belangstelling trekt van niet alleen de gemeente Velsen maar ook van andere gemeenten.

ICT Lab Utrecht reikt certificaten uit aan studenten ICT College en Hogeschool Utrecht.jpg: JPEG image (198 KB)
De kandidaten en docent MBO (linksvoor)

Toekomst ICT Lab Utrecht
Sven Maltha van Dialogic: “Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereidingen voor het volgende semester. Ook werken we aan het bestendigen van onze samenwerkingen en het garanderen van de voortzetting van ICT Lab Utrecht. De interesse voor de projecten waar wij mee bezig zijn wordt gelukkig steeds groter. ”

ICT Lab Utrecht
ICT Lab Utrecht bestaat sinds 2016. Het project is een initiatief van Dialogic en het ICT College van ROC Midden Nederland. Dialogic heeft in dit project tevens samenwerking opgetuigd met de Hogeschool Utrecht, EBU en CA-ICT. Het ICT Lab streeft ernaar om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren. “Behalve een vak leren studenten in deze projectvorm ook andere belangrijke skills zoals; samenwerken, verantwoordelijkheid, ondernemendheid en klantgerichtheid”, aldus Baudina Speerstra, afdelingsmanager ICT College.

De onderwijsformule ICT Lab Utrecht is genomineerd voor een Computable Award in de categorie ICT Opleider van 2017. Stemmen kan hier.

Bron: ICT Lab Utrecht