Het toenemende probleem van het groeiende aantal vacatures in IT zou deels opgelost kunnen worden met de inzet van goed opgeleide meisjes. Maar hoe krijg je ze zo ver?

Op 13 april was het Girlsday! Voor het achtste jaar op rij organiseert VHTO – ‘meer meisjes in techniek’ deze bijzondere dag waarop meisjes met belangstelling voor techniek, en nadrukkelijk ook IT, bij bedrijven de mogelijkheid krijgen te zien wat je met een Beta-opleiding kunt doen en hoe leuk dat is. Dit jaar openden 300 bedrijven door heel Nederland hun deuren voor 11.000 meisjes (!) in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. In de USA doet het bedrijfsleven dit al sinds 1993, en met succes.

Ik ben er elk jaar bij en verbaas me dan over de belangstelling en de focus van veel meiden: De meesten weten waarom ze hier zijn en wat ze willen. Vorig jaar was ik bij CGI waar toen een meisje aan een directielid een ‘leuke’ vraag stelde die dan ook direct en populair beantwoord werd. Echter, het meisje stelde direct een verdiepende vervolgvraag waar de meeste volwassenen van schrokken: Het was direct, onomwonden, kritisch en eiste een weloverwogen antwoord. Ik zag de gastheer schrikken. En voor hij antwoord gaf, waar hij eerst duidelijk over nadacht, vroeg hij het meisje hoe zij heette, hoe oud ze was, waar ze op school zat en of ze al wist wat ze wilde worden. Zulke gefocuste meisjes tref je aan op deze dagen. IT en techniek is al lang geen jongensding meer.

Kijk ook eens naar de rolmodellen voor de jonge meiden: Zo heb je natuurlijk Susan Wojciki de CEO van Youtube en Sheryl Sandberg de COO van Facebook. Maar ook in Nederland: Vanessa Evers hoogleraar Sociale Robotica aan de UT, Lynda Hardman hoogleraar Multimedia Discourse Interaction aan de UvU, Patricia Lago hoogleraar Software en Services aan de VU, Jannie Minnema Director Business Operations en Strategy bij Oracle, Pien Oosterman CSO bij Sogeti, Mirjam Verhoeven CIO bij de Volksbank. En wat te denken van Nederland ICT, de branchevereniging, met als voorzitter Jeannine Peek, directeur Dell Nederland en Lotte de Bruijn als directeur. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het probleem van ondervertegenwoordiging lijkt echter tweeledig: 1. de materie is weinig visueel en daardoor moeilijk te begrijpen om leuk te vinden voor kinderen; 2. vrouwen lijken meer bescheiden te zijn dan mannen als het om arbeids-status en ‘rol-modeling’ gaat.

Bijzonder lichtpuntje voor meer vrouwen in IT is het feit dat recent gepubliceerd is dat momenteel meer meisjes dat jongens afstuderen op HBO- en WO-niveau én dat ieder jaar langzaam aan steeds meer meisjes voor Beta-opleidingen kiezen. Nog een paar jaar en dan zien we dat de vrouwen met hun ‘stille intellect’ ook de problemen in IT gaan oplossen!