Verbaast u zich daar ook zo over: Gymzalen vol vluchtelingen, verveeld zittend op de rand van hun bed. Vrijwilligers die zich daaromheen uit de naad lopen. Waarom helpen de vluchtelingen niet mee met het inrichten, onderhouden, schoonmaken, en eten koken?

Maar toen ik van die verbazing bekomen was, bedacht ik plotseling dat het daar niet ophoudt: Veel van deze mensen willen en kunnen werken, hebben een degelijke vooropleiding en zijn bijna direct inzetbaar. De enige hobbels lijken onze taal, onze cultuur en onze gewoontes. Waarom doen we daar dan niet direct na instroom en screening iets aan!

Veel van de te selecteren IT-professionals onder de vluchtelingen spreken goed Engels. Het gaat dus om een functionele up-date via bijscholing en cultuurelementen en gewoonten via werkervaringstrajecten bijvoorbeeld met een ‘buddy’. Is dat nou zo moeilijk te regelen!

Vanuit de wetenschap dat we veel vacatures hebben in de IT-sector en ook veel IT-vacatures buiten de sector heeft CA-ICT samen met Isential in Zwolle daarom nu verkennend gesproken met het COA, het Ministerie, Divosa en het secretariaat van Vroege Integratie van Vergunninghouders. CA-ICT is bereid te praten over sponsoring van IT-scholingsprogramma’s en IT-werkervaringstrajecten. Ook de ICT-sector is eventueel bereid dergelijke trajecten mede te financieren. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: deze vluchtelingen krijgen na bijscholing een baan en de IT-sector kan weer een fors aantal vacatures invullen.

Overheid, waar wachten jullie nog op?

Roel Schulting
Voorzitter stichting CA-ICT