DigiVita Code Events voor meisjes tijdens Codeweek 2015

Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert VHTO DigiVita Code Events voor meisjes van 8-18 jaar. In Zwolle en Zoetermeer kunnen meisjes onder begeleiding van ICT-studentes van Windesheim en de Haagse Hogeschool in diverse workshops aan de slag met het maken van een app, game of website. De DigiVita Code Events zijn een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Naast het leren van de basisvaardigheden van coding, is er een ICT-kennisquiz, kunnen de meisjes speeddaten met vrouwelijke ICT-professionals en stippelen ze een route uit voor echte robots. ‘Ik dacht altijd dat robots uit zichzelf bewogen, maar je kunt zelf helemaal bepalen wat ze doen!’ aldus een meisje dat eerder deelnam aan een DigiVita Code Event. De komende events in Zwolle en Zoetermeer zijn (voorlopig) de laatste in de reeks events in Amsterdam (2), Groningen, Rotterdam en Eindhoven. Daarmee heeft VHTO afgelopen jaar in totaal 460 meisjes leren programmeren onder begeleiding van 85 vrouwelijke ICT-studenten en -professionals.

Meer meisjes in ICT
In Nederland is op dit moment nog geen ruimte voor programmeren in het onderwijscurriculum en VHTO vindt het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd de ICT-vaardigheden ontwikkelen. In het kader van het project DigiVita worden verschillende activiteiten voor meisjes binnen en buiten de school georganiseerd. Met de programmeerevents wil VHTO meisjes stimuleren om zelf ook ‘creator’ te worden.

Meisjes zijn actieve gebruikers van ICT-toepassingen. In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een opleiding of carrière in de ICT-sector. Vaak omdat ze een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden, geen vrouwelijke rolmodellen kennen of denken dat ICT alleen iets is voor jongens.

Codeweek 10-17 oktober 2015
Tijdens de Nederlandse Codeweek die plaatsvindt van 10 – 17 oktober 2015 willen initiatiefnemers Stichting Kennisnet en ECP met activiteiten en programma’s op scholen en in het land kinderen, jongeren, ouders en docenten stimuleren om te leren programmeren. De Codeweek is een onderdeel van de Europese Codeweek, in totaal doen 42 landen mee.

De DigiVita Code Events worden mogelijk gemaakt door Google RISE.

Bron: VHTO