DigiVita Zomerkamp: een week programmeren voor meisjes

Van maandag 6 t/m vrijdag 10 juli 2015 organiseert VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, het DigiVita Zomerkamp. Veertig meisjes van 8 – 18 jaar leren een week lang programmeren op het Science Park in Amsterdam.

Tijdens het DigiVita Zomerkamp ontwikkelen de meisjes ‘computational thinking’ en zoomen zij in op de basisprincipes van computers en coding. Ze ontmoeten IT-rolmodellen, bouwen hun eigen minicomputer, leren programmeren in meerdere programmeertalen en volgen workshops game development, drones besturen, 3D-printen, apps ontwerpen, websites bouwen, virtual reality en nog veel meer. Ook de ouders mogen een avond komen programmeren. Cocky Booij, directeur VHTO: ‘Meisjes zijn actieve gebruikers van ICT-toepassingen. Met het DigiVita Zomerkamp wil VHTO hen stimuleren om zelf ook ‘creator’ te worden.’

Het zomerkamp is mogelijk dankzij een donatie van de Cisco Foundation. Op het hoofdkantoor van Cisco in Nederland krijgen de meisjes o.a. een ‘challenge’ voorgeschoteld om een IT-infrastructuur te ontwerpen voor een vluchtelingenkamp in Jordanië. Edwin Prinsen, Managing Director Cisco Nederland: ‘De digitalisering van onze maatschappij voltrekt zich razendsnel en dat betekent dat organisaties in hetzelfde tempo nieuwe IT-talenten nodig hebben, vooral op softwaregebied. Die talenten zijn natuurlijk ook onder meisjes en vrouwen te vinden! Daarom ondersteunen we van harte initiatieven zoals DigiVita om daar verandering in te brengen door meisjes enthousiast te maken voor het ICT-vak.’

Andere organisaties helpen ook belangeloos mee om deze week een onvergetelijke kennismaking met de vele facetten van coding en ICT te laten zijn voor de meisjes. Gedurende de week zullen de meisjes bovendien aan een presentatie werken om na het zomerkamp als ambassadeurs ook andere meisjes voor ICT te enthousiasmeren.

Digivita: Meer meisjes in ICT
Samen met vrouwelijke ICT-professionals, vrouwelijke studenten en CIO’s wil VHTO de instroom van meisjes/vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies vergroten. In het kader van DigiVita organiseert VHTO verschillende activiteiten voor meisjes binnen en buiten de school zoals speeddates met ICT-vrouwen, de DigiVita Code Events, gastlessen tijdens de Informaticalessen en trainingen voor informaticadocenten.

Bron: VHTO