Google kent $28.000 toe aan programmeerevents voor meisjes in Nederland
 
VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, ontvangt de internationale Google RISE Award voor haar activiteiten om de participatie van meisjes aan ICT te verhogen. Met de award kent Google een bedrag van $28.000 toe waarmee VHTO in verschillende steden ‘DigiVita Code Events’ zal organiseren om meisjes van 8 tot 18 jaar te leren programmeren. De lancering vindt plaats op vrijdag 6 maart 2015.
 
VHTO organiseert de DigiVita Code Events in steden door heel Nederland, om te beginnen in Amsterdam, Utrecht en Groningen. Tijdens de DigiVita Code Events leren meisjes van 8 tot 18 jaar programmeren van vrouwelijke ICT-studenten en ICT-professionals. De meisjes maken kennis met de vele mogelijkheden van programmeren in verschillende workshops, zoals het maken van een eigen website, app of game. Naast de programmeerevents wordt een ‘DigiVita Community’ opgezet, een online platform om deelnemers aan de DigiVita Code Events, ICT-studenten en young professionals bij elkaar te brengen om samen verder te gaan met programmeren.
 
Van consument naar ‘creator’
Meisjes zijn actieve gebruikers van ICT-toepassingen. Met de DigiVita Code Events wil VHTO hen stimuleren om zelf ook ‘creator’ te worden. Roxana Shirkhoda, Google RISE Awards Team: ‘It is critical for students, particularly girls, underrepresented minorities and students of low economic background, to recognize they have the power to not only consume technology – but create it. We’re invigorated by the work of the 2015 RISE Award winners and look forward to partnering with them to inspire the next generation of computer scientists around the world.’
 
DigiVita
De DigiVita Code Events zijn een onderdeel van het Meisjes en ICT-project ‘DigiVita’. Met DigiVita wil initiatiefnemer VHTO in samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs de instroom van meisjes en vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies in Nederland vergroten. In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een opleiding of carrière in de ICT. Vaak omdat ze een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden, geen vrouwelijke rolmodellen kennen of denken dat ICT alleen iets is voor jongens.
 
Google RISE Award
Google ondersteunt met de Google RISE Awards initiatieven van organisaties wereldwijd die de interesse voor ICT bij jongeren vergroten. Dit jaar hebben 37 organisaties in 17 landen een Google RISE Award ontvangen. VHTO is de enige organisatie in Nederland die deze award heeft ontvangen om de participatie van meisjes aan ICT te verhogen.