Geef meisjes een STEM! 200 meisjes speeddaten met vrouwelijke technici

Op maandag 31 maart speeddaten 200 meisjes van Amsterdamse vmbo, havo en vwo-scholen met vrouwelijke professionals uit de wereld van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Zij leren op deze dag hoe het is om als technicus of ICT-er te werken en horen meer over vervolgopleidingen door een kennismaking met studenten van diverse technische opleidingen. Hun ouders zijn daarbij uitgenodigd: ook zij kunnen spreken met de professionals uit allerlei technische beroepen. Het evenement vindt plaats op het Cosmicus Montessori Lyceum in Amsterdam door VHTO.

Zowel migrantenjongens als -meisjes in het algemeen zijn ondervertegenwoordigd in technische richtingen waar juist goede toekomstmogelijkheden liggen, zo bleek onlangs weer uit studie van de Stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven. Minister Bussemaker riep daarom op om meer aandacht te schenken aan de studie- en beroepskeuzes van deze leerlingen.

Gift Google
Naast het speeddaten voor meisjes is er aandacht voor de bijdrage die Google doet aan het Nederlandse bèta/technische onderwijs. Er worden projecten gepresenteerd die het Platform Bèta Techniek en partners met een donatie van Google van EUR 550.000 hebben gerealiseerd. Het gaat om een Leergang nieuwe wiskunde, masterclasses genderverschillen in bèta/technisch onderwijs, voorlichtingsactiviteiten voor met name migranten meisjes en hun ouders en extra wiskunde docenten in het Eerst De Klas programma.

DigiBattle van start
Aansluitend wordt DigiBattle gelanceerd: een landelijke scholierenstrijd om de best bedachte App. Tot 1 juni 2014 kunnen leerlingenteams hun winnende App indienen rond thema’s ‘LOVE’, ‘MONEY of ‘CHALLENGE’. Google ondersteunt deze wedstrijd via het wereldwijde RISE Award programma, waardoor VHTO meer meisjes bij DigiBattle kan betrekken.