digiVita: meer meisjes in ICT!
Op maandag 20 januari 2014 is het landelijke project digiVita feestelijk van start gegaan. Met digiVita wil initiatiefnemer VHTO in samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs de instroom van meisjes/vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies in Nederland vergroten. De kick-off vond plaats op het Hyperion Lyceum in Amsterdam, een school met een meerjarige informatica-leerlijn.

In samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs organiseert VHTO binnen digiVita met vrouwelijke ICT-professionals, vrouwelijke studenten en CIO’s verschillende activiteiten binnen en buiten de school. Voorbeelden hiervan zijn gastlessen over ICT tijdens de informaticalessen, speeddates met vrouwelijke ICT-professionals en bezoeken aan ICT-bedrijven en –afdelingen. En natuurlijk besteedt VHTO dit jaar extra aandacht aan ICT tijdens de jaarlijkse Girlsday op 24 april 2014 (www.girlsday.nl).

www.digivita.nl biedt de meisjes meer informatie over ICT-opleidingen en beroepen, filmpjes en verhalen van vrouwelijke ICT’ers, links naar nieuwe ICT-gadgets en ontwikkelingen. Daarnaast kunnen de meisjes chatten met vrouwelijke studenten, onderzoekers, beroemde ICT’ers, CIO’s en CEO’s.

Tijdens de kick-off hebben Cisco, IBM, Oracle en organisaties als de branchevereniging Nederland ICT, ECP, CIO Platform en CIONET hun medewerking aan dit initiatief publiekelijk toegezegd, evenals de vakvereniging voor informaticadocenten i&i en vele vrouwelijke ICT-professionals.

In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een studie of werk in de ICT. Meisjes nemen ICT-studies niet in hun keuzeoverwegingen mee, vaak omdat ze een beperkt beeld hebben. En meisjes komen te weinig de vrouwelijke professionals en onderzoekers tegen die met veel plezier al wel werken in een ICT-functie, binnen een ICT-bedrijf of in het ICT-onderzoek.

digiVita is mede mogelijk gemaakt door de Stichting CA-ICT, het opleidingsfonds van de ICT-sector.